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FAQS FOR MEMBERS OF COMMODITY DERIVATIVES EXCHANGES 
 

Q1. What are the registration requirements for existing members of commodity 
derivatives exchanges? 

 
Ans: Existing members of commodity derivatives exchanges are required to satisfy the 

registration related requirements of the exchange of which it holds membership, at 
the time of making an application for registration to SEBI. They can apply for 
registration to SEBI, within a period of 3 months from September 28, 2015 (in 
terms of Section 131 of the Finance Act, 2015). 
 

 Such existing members of commodity derivatives exchanges shall be required to 
meet the eligibility criteria as specified under Rule 8 of Securities Contract 
(Regulation) Rules, 1957 (hereinafter referred to as SCRR), within a period of one 
year from the date of transfer and vesting of rights and assets of the Forward 
Market Commission (FMC) with SEBI i.e., by September 28, 2016. 

 
Q2. What are the registration requirements for entities desirous of seeking membership 

ofcommodity derivatives exchanges after September 28, 2015? 
 
Ans: Any person desirous of becoming a member of any commodity derivatives 

exchange(s), on or after September 28, 2015, shall have to meet the eligibility 
criteria to become a member of an exchange and conditions of registration, as 
specified in SCRR and Stock Broker Regulations respectively, at the time of 
making the application of registration. 

 
Rule 8 of SCRR provides for the constitution types who are eligible to be registered 
as members, minimum of directors who must satisfy the requirements for 
experience, etc. 
 

Q3. Can an entity registered as a commodity derivatives broker, also be registered as a 
stock broker to deal in other securities such as equities market and vice versa? 

 
Ans: In terms of Rule 8(1)(f) of SCRR, same legal entity cannot be engaged in 

securities and commodity derivatives. Hence, stock broker dealing in equities 
cannot conduct broking activities in commodity derivatives and vice versa. 

 
Q4. Whether an entity requires SEBI registration for all commodity derivatives 

exchanges, if it holdsmembership withmultiple exchanges? 
 

Ans:Existing member of commodity derivatives exchange,having membership with 
multiple exchanges shall apply separately through each commodity derivatives 
exchange, where he wants to continue to operate, within three months from 
September 28, 2015. 
Under the single registration mechanism, once the existing member of the 
commodity derivatives exchange is registered by SEBI, the applicant shall be 
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issued one certificate of registration and the registration details shall be intimated 
to the concerned entity through the concernedcommodity derivatives exchange. 
Further, if there is/are applications of the same entity is/are received through other 
commodity derivatives exchange(s), such commodity derivatives exchange(s) shall 
be intimated about the grant of registration to the said entity and such 
application(s) shall be disposed ofaccordingly. 

 
Q5. What are the categories of members registered by SEBI in commodity derivatives 

market? 
 
Ans: As per Stock Broker Regulations, three categories of members are registered with 

SEBI – Stock broker/ trading member, clearing member and self-clearing member. 
 

Q6. What will be the procedure for making registration application?  
 
Ans: If the entity is already registered as a member with any of the commodity 

derivatives exchanges as on the date of notification of merger, then the entity may 
apply for registration with SEBI through all of the concerned commodity derivatives 
exchanges, in the format prescribed under the Stock Broker Regulations, along 
with Additional Information prescribed vide SEBI Circular No. SMD/POLICY/CIR-
11/98 dated March 16, 1998, within a period of three months from September 28, 
2015 (as per provisions of the Finance Act, 2015). 

 
New members are required to apply through concerned commodity derivatives 
exchange in the format prescribed under the Stock Broker Regulationsalong with 
Additional Information prescribed vide SEBI Circular No. SMD/POLICY/CIR-11/98 
dated March 16, 1998.  
 
The member shall submit the duly filled in and signed application form along with 
the requisite documents and the requisite application and / or annual fee, to the 
concerned exchange. The fee shall be payable by the applicant by means of a 
demand draft in favour of "Securities and Exchange Board of India" payable at 
Mumbai. The application is required to be submitted in hard format as well as soft 
format. The members can obtain the format of application from the concerned 
stock exchange. 
 
Each exchange shall then verify and forward the application to SEBI along with its 
recommendation. 

 
Q7. What is the process required to be followed by the exchange for forwarding the 

application of its members for registration with SEBI? 
 

Ans: SEBI has provided an online module to the commodity derivatives exchanges for 
uploading the applications of its members for registration with SEBI. The stock 
exchange would receive the duly filled in and signed application in hard format and 
soft format from the member. The exchange shall then verify and forward the 
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application to SEBI along with its recommendation through the online module. The 
exchange would be required to fill the details of the applicant and upload the 
relevant supporting documents in the online module.  

 
To summarize, the exchange would be required to submit/ upload the following to 
SEBI in soft format: 
 
a. Application form 
b. Scanned copy of net worth/ paid up capital Certificate 
c. Scanned copy of undertakings and declaration by the broker 
d. Scanned copy of undertakings and recommendation from the exchange 
e. Scanned copy of relevant extract of MOA and AOA 
f. Scanned copy of MoU/ agreement/ contract with clearing member 
g. Scanned copy of the Board Resolution for making application for registration as 

stock broker and for appointment of authorized signatories for the same 
h. Scanned copies of experience certificate and proof of education of all 

Designated Directors/ proprietor / partner. 
i. NOC w.r.t. broker from all the exchanges where the broker is a member 
 
The exchange shall forward the application to SEBI only in soft format through the 
online module. However, the exchange shall retain the hard formatof the 
application. The records of the applications viz. Names, Total number of 
applications uploaded along with time stamp of the exchange must be provided by 
the concerned exchange to SEBI on a daily basis. 
 
The registration application processing at SEBI would be decentralized based on 
the registered office address of the member, as follows: 

 

Location of the registered office of 
the applicant. 

Addresses of concerned SEBI Offices  

Maharashtra, Daman and Diu Head Office: 
Market Intermediaries Regulations and 
Supervision Department 
Securities and Exchange Board of India, 
SEBI Bhavan, Plot No. C4-A,  
‘G’ Block, Bandra-Kurla Complex, 
Bandra (E), Mumbai -400 051. 
Phone: 022-26449000 / 40459000 
Email: sebi@sebi.gov.in 

Chandigarh, Delhi NCR, Haryana, 
Himachal Pradesh, Jammu and 
Kashmir, Punjab, Uttar Pradesh, 
Uttarakhand  

Northern Regional Office : 
The Regional Director, 5th Floor, 
Bank of Baroda Building,16,  
Sansad Marg, New Delhi - 110 001. 
Phone: 011-23724001-05 
Email: sebinro@sebi.gov.in 

Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Eastern Regional Office : 



Page 4 of 6 
 

Jharkhand, Manipur, Meghalaya, 
Mizoram, Nagaland, Odisha, Sikkim, 
Tripura, West Bengal  

The Regional Director, L&T Chambers, 
3rd Floor,16, Camac Street, 
Kolkata - 700 017 
Phone: 033-23023000 
Email: sebiero@sebi.gov.in 

Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, 
Puducherry, Tamil Nadu, Telangana, 
Andaman and Nicobar Islands  

Southern Regional Office : 
The Regional Director,  
Overseas Towers,  
7th Floor, 756-L, Anna Salai,  
Chennai: 600002. 
Phone: 044-28880222 / 28526686 
Email: sebisro@sebi.gov.in 

Dadra and Nagar Haveli, Goa, Gujarat, 
Lakshadweep, Madhya Pradesh, 
Chhattisgarh, Rajasthan 
 

Western Regional Office: 
Western Regional Office 
Unit No: 002, Ground Floor 
SAKAR I, Near Gandhigram Railway 
Station Opp. Nehru Bridge Ashram Road, 
Ahmedabad - 380 009 
Phone: 079-26583633-35 
Email: sebiwro@sebi.gov.in 

 
Q8. What are the fees to be paid by commodity derivatives brokers?Whether fees have 

to be paid throughthe Exchange or directly to SEBI?  
 
Ans: The Commodity derivative brokers shall be required to pay fees to the Board, as 

mentioned in the below table through the exchange of which he is a member: 
 

Sr. 
No. 

Nature of fees Amount of fees 
payable 

 

a.  Non-refundable application fee, payable at the time of making application 
for registration, as mentioned below:  

i. Existing member of a Commodity Specific 
Regional Exchange. 

 

Rs. 5,000 
 

ii. Existing member of a National Multi 
Commodity Exchange 

Rs. 25,000 
 

iii. New applicants Rs. 50,000 

b.  Annual fee payable by clearing/ self-clearing 
members, every year till his registration is in 
force, in the manner specified below: 
 
i. for the first financial year along with the 

application for registration; 
 

Rs. 50,000 
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ii. for the subsequent financial years before 1st 
June of that financial year. 

c.  Turnover fee payable by commodity derivative 
brokers 
 
Explanation - The expression ‘turnover’ shall 
include the value of the trades executed by the 
stock broker on the concerned recognized stock 
exchange and of the trades settled on the 
expiration of the contracts. 

0.0002 per cent of his 
turnover, i.e., Rs. 20 per 
crore. 
 

 

 
Q9. Whatif the application details uploaded by the exchange are found to be wrongly 

captured/incomplete?  
 

Ans: The stock exchange shall, while submitting application, confirms that the details 
provided by the member are correctly captured and uploaded by the Stock 
Exchange. If the application uploaded by the exchange is found to be 
incomplete/wrongly captured, the same will be returned to the exchange for 
uploading revised registration application. 

 
Q10. What is minimumeducational qualification required for individuals/ partners/ 

directors of a partnership/ corporate, seeking membership with a commodity 
derivatives exchange? 

 
Ans: The applicant has atleast passed 12th standard equivalent examination from an 

institution recognized by the Government. 
 

Q11. What are the net worth and deposit requirements for seeking registration with 
SEBI in a commodity derivatives exchange?  

 
Ans: The net worth and deposit requirements, for seeking registration with SEBI are 

given in Schedule VI to the Stock Broker Regulations. However, the existing 
members of commodity derivatives exchanges have been given one year from 
September 29, 2015 to satisfy the said requirements.  

 
Net worth shall have to be computed as per the formula prescribed vide SEBI 
Circular No. FITTC/DC/CIR-1/98 dated June 16, 1998. 
 
The networth and deposit requirements have to be fulfilled at the time of 
registration and on continuous basis as well. Commodity derivative brokers shall 
be required to furnish a certificate with respect to networth, as per the prescribed 
computation method, duly certified by a practicing Chartered Accountant. 

 
Q12. Whether NISM certification is mandatory at the time of registration? 
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Ans: NISM certification requirement will have to be fulfilled as and when it is specified 
by the Board. 

 
Q13.Whether sub-brokers and authorised persons can register in commodity derivatives 

market? 
 
Ans: Sub-brokers cannot register in commodity derivatives market.Authorized persons 

are registered with and monitored by commodity derivative exchanges. 
 

Q14. Can a commodity derivative broker engage in other business?  
 
Ans: A member of the commodity derivatives exchange can do the following –  

a. Business in goods related to the underlying; and/ or 
b. Business in connection with or incidental to or consequential to trades in 

commodity derivatives. 
 
Q15. Whether the provisions of The Forward Contracts(Regulation) Act, 1952 continue 

to be applicable upon the commodity derivatives brokers post September 28, 
2015? 

 
Ans: As per the Finance Act, 2015, the bye-laws, circulars, or any like instrument made 

by a recognisedassociation under the Forward Contracts Act shall continue to be 
applicable for aperiod of one year from the date on which that Act is repealed, or till 
such time asnotified by the Security Board, as if the Forward Contracts Act had not 
been repealed,whichever is earlier. 

_____________________________________________________________________ 


